Så här går en behandling till

Jag inleder mötet med din häst med att gå igenom hela hästen och se hur den ser ut, både lite från avstånd och på nära håll, ofta även i rörelse. Jag tittar och känner på muskler och leder och testar rörligheten enligt en fysikalisk testmetodik. Är hästen liksidig? Finns det muskulär ömhet? Är den varm eller kanske svullen någonstans? Hur känns senor och leder?

Jag kommer också att ställa många frågor till dig, exempelvis: Hur känns hästen i arbete? Är det någon sida som är enklare eller svårare? Är det någon rörelse som är svår att utföra? Är det något som har funkat tidigare, men som du nu upplever att hästen har fått svårare att utföra? Äter och dricker hästen normalt?

Behandling med akupunktur i kombination med massage.

Behandling med akupunktur i kombination med massage.

När jag har bildat mig en uppfattning om vad problemet kan vara inleds behandlingen. Exakt vad jag gör beror på vilken typ av problem din häst har. Jag brukar oftast börja med att sätta några akupunkturnålar. Under tiden som nålarna verkar kan jag även behandla med laser och/eller massage innan jag avslutar med manipulering, alltså den kiropraktiska behandlingen.

En behandlingssejour tar oftast runt 40 minuter. Ett förstabesök kan ta lite längre tid och ett återbesök går oftast något snabbare.

Efter en behandling bör din häst ta det lugnt i 2-3 dagar. Den ska heller inte tävla för nära inpå behandlingen, då det är 96 timmars karens.

Behandling med laser.

Behandling med laser.

Målet med behandlingen är att hästen ska bli rörlig och liksidig för att kunna prestera så bra den kan efter sin förmåga. Många gånger kan man uppleva att ”nya” problem uppkommer efter en behandling. Det beror på att det som upplevs som ett problem inte alltid behöver vara ursprungsproblemet. En del upplever exempelvis problem med SI-leden, men det kan lika gärna sitta i hästens framdel, på samma vis som att en häst som skjuter ut en bog kan kompensera för en svaghet i andra sidans bakben. Därför kan ett återbesök efter några dagar eller veckor vara nödvändigt. Man kan jämföra det med att skala en lök. Man får ”skala några lager” för att komma åt problemets kärna.

Ibland kan jag be dig att kolla upp hästens tänder eller utrustningen. Många gånger kan rörelsestörningar och oliksidighet komma från dåligt inpassad utrustning eller tandproblem. Även dåligt underlag och felskoning kan ge upphov till att din häst inte fungerar som den ska.

Också ryttaren kan orsaka snedbelastning hos hästen. Är du sned är risken stor att du överför det på din häst. Därför kan jag be även dig att uppsöka en kiropraktor i samband med att hästen behandlas, så att problemet inte behöver komma tillbaka.

Du får också förslag på stretchingövningar, foder m.m. som passar din häst.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s