Slarva inte med uppvärmningen och håll koll på underlaget

AKTUELLT Höstkylan är verkligen här. Och det märks på många av mina patienter. De vanligaste problemen just nu är låsta bogar.

De flesta hagarna är leriga och hala och samma sak gäller för många ridvägar. Därför har många en tendens att hålla sig inne i ridhuset, vilket kan medföra att hästarna får gå på ett för ensidigt underlag. Kombinationen är inte särskilt lyckosam för bogarna. I synnerhet inte om det är för djupt. Oftast är ett fastare underlag att föredra.

Även med tråkigt väder och kalla vindar är det viktigt att försöka variera hästens arbete. Har du inte möjlighet att rida på olika underlag kan du exempelvis lägga in arbete vid hand – och då menar jag inte bara longering, utan även tömkörning.

Det är lätt att bli lite ivrig när man rider och kanske börja jobba lite för hårt, lite för snabbt. Gör inte det. En ordentlig uppvärmning som naturligtvis inleds med skritt är A & O för att skapa en hållbar häst. Är det kallt och du fryser i skritten, kliv av och led hästen istället.

Till sist vill jag påminna om att pälssättningen inte är över för alla. Den tar olika hårt på olika individer och en del kan behöva lite hjälp. Själv tycker jag att B-vitaminer är ett måste för hästarna så här års.

Annonser